Het belang van een bril

AED aanschaffen

Het is van cruciaal belang dat een eerstehulpverlener de exacte plaats kent waar de compressie moeten worden uitgevoerd. Als u een slechte techniek gebruikt, kan het slachtoffer namelijk alle gevoel en controle over zijn eigen hart verliezen. Daarom is het van cruciaal belang dat de plaats waar de compressie moeten worden gegeven, niet wordt overgeslagen.

Bovendien is het van cruciaal belang dat de eerstehulpverlener een duidelijk beeld heeft van waar de knoppen moeten worden ingedrukt. Het lijkt misschien ingewikkeld en ontmoedigend, maar ervaren en bekwame hulpverleners zullen uw zorgen wegnemen. Het is ook van vitaal belang dat u het proces dat u gaat uitvoeren duidelijk begrijpt. Elke AED moet een knop hebben met de tekst “shock” of “schok”. Als het de laatste is, moet u naar de persoon kijken die een schok toegediend moet krijgen. De neiging bestaat om op de “schok”-knop te drukken met de gedachte dat het precies dat moment moet zijn waarop een schok wordt toegediend. Het is echter eigenlijk het snelste moment. De defibrillator zal aangeven wanneer een schok nodig is.

U moet de polsslag van het slachtoffer bepalen. Beweeg het slachtoffer niet te veel, anders begint de bloedsomloop te dalen. Als u op de schokknop drukt, moet er een groen lampje branden. Dat is het teken dat er een schok nodig is. Bij de tweede of derde schok kan het hart van een slachtoffer al openslaan. Dit veroorzaakt een snelle reactie en u zult de effecten van de schok alleen maar horen en voelen. Daarom is het van cruciaal belang dat u de “schok”-knop indrukt zodra een polsslag wordt waargenomen.

Nu je je bril op hebt, is het tijd om de oorknop te plaatsen. Oorknoppen worden op de buitenste oor gedeelten van het slachtoffer geplaatst. Dit doe je door de oordopjes op hun plaats te laten zitten terwijl je luistert, zodat je de polsslag hoort en voelt. Zodra de polsslag is waargenomen, moet u langzaam op de “shock”-knop drukken om het hart een schok te geven. Terwijl u de knop ingedrukt houdt, is het het beste om niets te drinken of te eten. Vanaf dat punt moet u langzaam de positie van de vinger en de oorknop afwisselen. Als het hart van het slachtoffer niet klopte, zult u geen pijn voelen. Als het hart wel klopte en u pijn voelde, moet u misschien de pacemaker resetten. Het resetten van de pacemaker is een vrij eenvoudige procedure, en voor de meeste eerste hulpdoeleinden is het de beste optie.

U hoort iets in de pacemaker rond het gebied waar de pacemaker is geïmplanteerd. Dit wordt gedaan door een apparaat dat een stimulator wordt genoemd. In principe is het een printplaat die programmeerbaar is. U programmeert dit door de stimulator op de borst van de patiënt aan te raken. Zodra u hem programmeert, zal de stimulator stroomstootjes naar uw pacemaker sturen. Deze pulsen worden door een arts geprogrammeerd, zodat ze door de behandelend arts kunnen worden aangepast om specifieke problemen aan te pakken.

Lees meer:
AED kopen
Defibrillator kopen