Houten vloeren

Vloer schuren Rotterdam

 

 

 

 

 

Bij het kiezen van het soort hout voor uw vloer, is het belangrijk om het juiste hout voor het doel te kiezen. Gewoonlijk zijn er drie soorten hout die voor houten vloeren worden verkocht – blank hout, geel/bruin hout en groen hout, dat gewoonlijk voor paleizen en exclusieve commerciële vloeren wordt gekocht.

Blank hout komt het meest voor en heeft een gladde, subtiele kleur. Het wordt vaak gebruikt in woningontwerpen en is niet bijzonder aantrekkelijk in foyers en woonkamers. Het kan echter een zeer aantrekkelijke zachte uitstraling hebben. Deze houtsoort kan goed worden gepolijst.

Geel/bruin is vergelijkbaar met natuurlijk eiken, maar vrij zwaarder. Het is ook vrij sterk. Deze houtsoort wordt het best gebruikt in woonkamers en gezinskamers. Bovendien poetst deze houtsoort vrij goed, omdat het minder dringend aanvoelt. Geel/bruin hout heeft de neiging donkerder of rijker van kleur te zijn dan licht of groen hout. Dit kan goed zijn voor het accentueren van een reeks verschillende elementen in een kamer, waaronder lichtgroene muren en dofblauw metalen beslag.

Groen hout is zeer geschikt voor gangen en andere kleinere ruimten. Omdat het een lichtere houtsoort is, is groen hout flexibeler te beitsen. Deze houtsoort is meestal duurder, afhankelijk van de beschikbaarheid van het hout. Groen hout polijst tot een zeer luxueuze kleur. Het is niet zwaar te beitsen, maar moet met grote voorzichtigheid worden gebruikt omdat het gevoelig is voor overbeitsing. De hoeveelheid beits hangt af van de kwaliteit van het groene hout. Beits al het groene hout voordat u de lak aanbrengt en wanneer de vloer droog is, want de beits wordt na verloop van tijd meereps.

Beitsen van een houten parketvloer

In sommige gevallen wordt het hout echter geharst om een antieke uitstraling te krijgen. Een witte parketvloer bijvoorbeeld is zeer onderhevig aan slijtage. Een eenvoudige zwarte markering, meestal aangebracht met een viltstift, is een manier om het te markeren. Een andere manier is om de natuurlijke kleur te accentueren met een donkere beits op de top van de volgende laag.

Vlekken van een vlekbestendige vloer

Als u een vlekbestendige vloer hebt, kunt u deze beschermen door hem te beitsen. Dit zal een nieuwe diepte geven aan de glans van de vloer, vergelijkbaar met de manier waarop een diamantpolish het uiterlijk van een auto kan verbeteren. Door het beitsen kunnen mieren de vloer niet van echt hout onderscheiden. Voor een lichtere vloer moet de hele vloer worden gebeitst, zodat deze gelijkmatig is. Het is raadzaam beschermend vilt neer te leggen, dat normaal gesproken wit is en eventuele huiden opneemt, en de vloeroppervlakken voor te bereiden. Daarna kunt u de vloer schilderen of beitsen om de kleur te krijgen die u wenst. Als de vloer erg bekrast is, kan het ook het beste zijn om hem eraf te halen en goed te laten drogen. Hierna zal men blanke lak neerleggen om bescherming te bieden voor toekomstig schuren.

Bij een onafgewerkte houten vloer kan het nodig zijn meer dan één laag weg te schuren om de oorspronkelijke vloerlaag eronder te onthullen. Het is het beste om alle vlekken en verzegelingen te verwijderen.

Trek vervolgens uw overall aan, een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen, oordoppen om u te helpen horen, een gezichtsmasker om uw longen te beschermen tegen ventilatie en booties om uw voeten te beschermen, deze zijn om uw veiligheid te garanderen als er gemorst wordt, en om de houten vloer te beschermen tegen stof. Maak vervolgens een droog schuurpapier nat en begin de vloer te schuren, van licht tot zwaar of zelfs tot korrel 200; draai de schuurkop zodat u het gevoel over de houten vloer kunt krijgen.

Zodra u een huis hebt gekocht of een stofzuiger hebt gebruikt om te drogen, kunt u beginnen met het afwerkingsproces. U kunt schuren met een microschuurmachine, die u in de meeste bouwmarkten vindt, of een groter schuurblok gebruiken om een stuk sneller te schuren. Als de ene laag eenmaal is aangebracht, is het aanbrengen van de volgende vrij eenvoudig en krijgt u toch een vocht- en vlekvrije houten vloer. Nadat het oppervlak volledig geschuurd is, kunt u beginnen met het beitsen in uw favoriete kleur. Volg de aanwijzingen die bij de beits worden geleverd om ervoor te zorgen dat het altijd een uniforme beits wordt.