Wat is een bedrijfsuitje?

Bedrijfsuitje

 

 

 

 

Je kent eerst een aantal vragen in het woordenboek. De meeste hebben betrekking op vervulling, plezier, pret, genot, genot, verrassing, verrassing, en nog veel meer. Bent u wel eens naar een bedrijfsuitje geweest? Zo ja, dan heeft u vast elke keer de herinneringen, groot of klein, onthouden. Wat zou deze keer een leuk uitje kunnen zijn? Het kan een lintknipceremonie zijn, een grote opening van een nieuw bedrijf, werknemers een dagje vrij geven om hun haar te laten stylen, of een leuke, professionele lunchpicknick. Lessen die in het verleden zijn geleerd en kernwaarden die vandaag zijn gedeeld, zullen nog lang worden herinnerd nadat een lintknipceremonie of een één keer per jaar bedrijfsuitje voorbij is. Zo is het ook met deze vraag in gedachten: “Wat is een bedrijfsuitje?” Als kind genoot ik altijd van dat soort activiteiten. Mijn geest werd altijd herinnerd aan het plezier dat ik met mijn vrienden had tijdens de bedrijfspicknick. De waarheid is dat de meeste moderne bedrijven leuke dagen hebben met teambuilding evenementen. Ze vergeten dat de kernwaarde leren en groei is, angers. Ik heb de kans gekregen om te gaan zitten en een brainstormsessie te houden met een grote organisatie. Het ging om een bijeenkomst met 75 zitplaatsen waarvan ik dacht dat het echt een leuke vraag was. Ik heb het niet gevraagd, maar ik wilde het echt weten. Team building is door het dak deze tijd van het jaar.

Na de introducties werd ons verteld hoe onze teams geëvalueerd zouden worden. De facilitator gaf me het recht om elke vraag te stellen; ik mocht zelfs alles vragen wat ik wilde. Na 40 minuten brak de groep in groepen rond een tafel van 3 meter. De facilitator vroeg toen aan de eerste groep om een categorie te creëren waar ze aan wilden werken. Er waren er vijf. Teambuilding, Communicatievaardigheden, Organisatie op de werkplek, Innovatie, en Teamwerk/Doelstellingen stellen. Vervolgens gaven de facilitatoren elke groep twee bladen. Het ene was een lijst met de kernwaarden van de organisatie. De andere lijst bevatte discussievragen gebaseerd op de kernwaarden. Ik vond dit eigenlijk een defensieve zet. Elke groep vulde om de beurt hun vragen in. Terwijl de vragen werden ingevuld vroeg ik de groep om te bedenken wat er zou gebeuren als een deelnemer van die categorie niet zou komen opdagen. Hoe zou dat eruit zien? Eenmaal gedaan waren de zinnen werenie, asp, en blah. Elke kernwaarde was een WAT-emotie van verwachting. Bijvoorbeeld: Teamwork is een “team” ding.

Dit resulteerde in een groot, lang bord dat meer op een nieuwsbrief leek. Ik zou snel een paar bladzijden van dit bord pakken en lezen tijdens de komende werkdag. Elke groep had een andere keuze die ze maakten in dat spel. Wow, het was een leuke benchmarking oefening, en niet een echte oefening in het bedrijfsleven. Het was niet competentiegericht. Toen ik je vroeg of je je kon herinneren of je ooit een brainstormsessie had waar de thought leaders geen rol speelden en de deelnemers met elkaar spraken, werd de titel van de oefening veranderd. Het werd teamontwikkeling. Er waren geen combinaties van mensen, alleen de thought leaders. Wat is er gebeurd met teamontwikkeling? De denkers die je in de eerste plaats een brainstormsessie wilde laten houden? Dus, in het geval van het bedrijfsuitje was hun kerndefinitie van teamontwikkeling “je collega’s beter leren kennen op een persoonlijk niveau”. Dit betekent dat je ofwel aan teamontwikkeling buiten het kantoor kunt doen, ofwel functionele groepen moet hebben die je je eigen bedrijfsuitje noemt. functioneel gezien is teamontwikkeling eigenlijk organisatorische of teamfacilitatie. Meestal gebeuren functionele groepsactiviteiten in tranches; ze worden aan de kant geschoven tot de volgende dag. Nou, dat is een deel van het probleem. In staat zijn om een ontdekkingssessie te houden met een functionele groep van medewerkers is de meest succesvolle manier om aan werkgroep facilitatie te doen. Er is een beetje verkenning nodig om te bepalen wie er bij dit soort activiteit betrokken kan worden. Dit zal de moeite lonen als je laat zien wie wat kan doen.

lees meer: